AI = VR * t² / EXPOZITIE RADACINI (ROOTS)
EXPOZITIE NATIONALA / ART SAFARI BUCURESTI 2025 ROMANIA
AI = VR * t² /RADACINI
Titlu: Radacini / Roots
Categorie: EXPOZIȚIE 060319052025
Tip: arta contemporana, proiectie filmica, valori traditionale romanesti
Locatie: ARTSAFARI, Palatul Dacia Romania, str. Lipscani 18-20
Date: 06/03/2025 – 19.05.2025
Organizator, coordonator: Institul National al Patrimoniului (Ministerul Culturii) la Art Safari
Autor: Alexandru Crisan
Curatori: Phd. Iulia Gorneanu (INP), PhD. Ana-Maria Crișan
DESPRE EXPOZITIA AI = VR * t² / RADACINI
RADĂCINI este o construcție vizuală dedicată subtil patrimoniului material imobil. În cadrul expoziției, arta și arhitectura românească de patrimoniu, creația modernă și cea contemporană se potențează reciproc, afirmând rolul Institutului Național al Patrimoniului ca protector al valorilor culturale și arhitecturale imutabile.Intenție și Mesaj
Expoziția RĂDĂCINI este un discurs vizual specific artei contemporane care folosește sintaxa Brutalismului Liric pentru a formula definiții apocrife ale noțiunii de entropie. Pe măsură ce piesele expuse în expoziție vor fi privite și, sperăm, apreciate critic, discursul va deveni un dialog. Noțiunea de dialog stă, de altfel, la baza Brutalismului Liric, care este o sinteză plastică, un punct de întâlnire al curentului artistic european Abstraction Lyrique și al stilului arhitectural nybrutalism. Când vorbim despre Abstraction Lyrique, ne referim la evoluția picturală postbelică de sorginte Modernistă centrată pe o expresivitate extrem de subiectivă, opusă caracterelor programatice al Cubismului sau Suprarealismului. Referirea la nybrutalism vizează minimalismul arhitectural definit la mijlocul secolului XX în relație directă cu termenii de béton brut, respectiv art brut (un termen unificator care indică expresii artistice aflate în afara canoanelor epocii respective). În fine, pentru a simplifica grila de interpretare sugerată privitorului, noțiunea de entropie este folosită în sensul de dezintegrare inevitabilă, de evoluție înspre o golire de ordine perceptibilă. Cu toate acestea, lipsa de predictibilitate asociată îndeobște cu acest proces este una nuanțată în contextul Brutalismului Liric de voința artistului de a-și defini propriul sens, cu ajutorul căutării volumelor sculpturale, a îmbinărilor gravitaționale, a tactilului, a monumentalului sustenabil, a metabolismului arhitectonic integrativ, a esențelor tectonice și a sintezelor de largă respirație.
Brutalismului Liric respinge formele clasicizate de realism etic, urmărind să redefinească percepția, nu standardul artistic. De asemenea, se opune iluziilor generate de coincidențe pseudo-geometrice născute din încercări picturale golite de intenție rațională. Ceea ce caută este o formă de monumentalitate emoțională parametrizată prin detalii acrilice accentuate metalic pentru a obține atât continuitate, cât și unitate estetică.
Construită polisemantic, expoziția își propune să poarte observatorul din stadiul de privitor al prezentului, în cel de contemplator al timpului, pendulând de la lucrările recente ale lui Alexandru Crișan și stadiile premergătoare creației. Cu o cheie particulară de înțelegere și citire, expoziția explorează linia sensibilă a interpretării conexiunilor și influențelor, într-un parcurs circular realizat în jurul dialogurilor creatoare vizuale, din lumea, viața și lucrările lui Constantin Brâncuși. Subtilitățile legăturilor rezidă în persistența memoriei locurilor de origine, în persistența sunetului, a vibrației, în persistența senzațiilor patrimoniale și ale interpretărilor coerente într-o lume a noizului sedativ.
Expoziția pleacă de la procesul contemplativ care precedă actul de creație. Ea construiește o punte a originilor artistice, reunind cadrele neschimbate ale unei lumi aparent înghețate în timp, în arhiva de imagine recentă care imortalizează fragmente eterne din patrimoniul vernacular (în Proiecția Filmică AI = VR * t² / Architectural Intelligence = Vernacular Resilience x time).
Într-un adevărat SAFARI artistic, prin imagine, narație, și arhivă documentară, RĂDĂCINI este o meditație elaborată asupra actului de contemplare pre-creațională, evidențiind patrimoniul imobil vernacular ca sursă vitală de inspirație artistică, punct de plecare pentru creația modernă și contemporană.
O expoziție a Institutului Național al Patrimoniului (INP) cu suținerea Ministerului Culturii, în cadrul ART SAFARI – Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, București, în perioada 6 martie – 19 mai 2025.
Simeza
Expoziția este structurată pe două paliere interconectate prin origini, proces și finalitate, paliere care împreună construiesc o narațiune vizuală complexă, utilizând ca medii de referință arta contemporană abstractă și fotografia de artă.
LUCRĂRILE DE ARTĂ CONTEMPORANĂ ABSTRACTĂ ale lui Alexandru Crisan, prezintă un parcurs vizual de la piesele luminoase quadripticul Entropia VII, dipticul Entropia II, dipticul Entropia III, către chiaroscuro-ul pentadipticului OVERTURE, pentru care lucrările lui Constantin Brâncuși reprezintă un reper antidotic. Realizate în acrilic pe hârtie, în particular seria Entropia explorează efectele de umbră și lumină, materializând brutal materia și pigmenții, implementând un vibrato specific al luminii prin sub-tehnica de sgraffito, o abstracție lirică a formei și culorii. Prezentarea în formate compuse specifice artistului (diptice, quadriptice, pentadriptice), cu această stereotomie specifică amplifică fragmentarea percepției (vezi proiecția filmică ref. origini).
Lucrările sunt însoțite de o NARAȚIUNE particulară: texte care se edifică pe un fond comun estetic cu lucrările și interconectează fragmente din viața mondenă a artistului Constantin Brâncuși, cu referințe artistice internaționale din artele vizuale, cinematografie, muzică – un discorso de tip SAFARI.
Cu referire la lucrările artă abstractă ale lui Alexandru Crisan:
FINIS AFRICAE, UNDERWONDER (or IF That’s Your Woman, Kiss Her, Bro!), Entropia VII (raised by the wolves I’m vivisecting), Entropia II (T/ime’s A/rrow, the O/nomatopoeia), Entropia III (thru a self, n/arrow/ly), OVERTURE.
Credite & echipa:
Lucrari arta contemporana: Alexandru Crisan
Texte curatoriale: Cosmin Stanciu Dinulescu, Ana Maria Crisan, Iulia Gorneanu
Texte lucrări: din dialoguri Cosmin Stanciu Dinulescu & Alexandru Crișan
Echipa expozitie: Teodora Cheșu, Merve Uysal, Radu Onea, Sergiu Turlui, Maria Simion.
RĂDĂCINI in CADRE/ Proiecția Filmică:
AI = VR * t²
Inteligența arhitecturală = Reziliență Vernaculară x timp
Proiecția filmică reunește cadre fotografice care celebrează imaginea anonimă a universului tradițional, ca sursă de inspirație a creației artistice, într-o meditație asupra lumii neschimbate care i-a servit drept sursă de inspirație și lui Constantin Brâncuși.
În spiritul exploratorilor vizuali ai satului românesc contemporani lui Constantin Brâncuși, precum Kurt Hielscher, Alexandru Bădăuță sau Take Papahagi, artistul și arhitectul fotograf Alexandru Crișan a re-creat această veritabilă arhivă de imagini arhetipale în zilele noastre (in jurul anilor 2000-2024), urmărind captura cadrelor perene, asemenea acestor promotori ai culturii românești din trecut. Fotografiile, realizate atât pe film alb-negru, cât și în mediu digital, pun accent pe interacțiunea dintre lumină, umbră și textura materialelor, oferind o mărturie vizuală a unei lumi ce persistă în memoria personală și colectivă.
Experimentele fotografice ale lui Constantin Brâncuși au un anumit caracter de pionierat, grație modului în care s-a jucat lumina, umbra și textura pentru a transforma o simplă piesa într-un simbol al eternității. AI = VR * t² reinterpretează această viziune, invitând privitorul să contemple frumusețea statică a domesticului vernacular ca punct de plecare pentru creația modernă și contemporană. Anticipând împlinirea a 150 de ani de la nașterea artistului Constantin Brâncuși în 2026, în acest apriori, artistul apelează la imaginea elementelor originare într-o cheie sensibilă de citire. Fragmentele fotografice ilustrează dinamismul formelor statice în lumină, captând această vibrato ca o vibrație particulară a luminii și umbrei pe materialele brute. În acest sens, Alexandru Crișan reinterpretează tehnicile tradiționale de film în era digitală și amplifică această transformare a imaginilor statice într-un flux dinamic aplicând efecte vizuale experimentale – distorsiuni, efecte caleidoscopice și onirice etc. – invocând astfel o stare de alterare a percepției și prefigurând lirismul lucrărilor sale artistice prin tehnica de sgraffito.
Expoziția invită publicul larg, prin intermediul ART SAFARI, să redescopere frumusețea intimă a lumii vernaculare – o lume care, prin cadrele sale iconice, devine o veritabilă arhivă a memoriei personale și colective, reînvie tradiția Gorjului, epicentrul originar al lui Constantin Brâncuși și deschide noi căi de interpretare în arta contemporană.
Selecția Fotografică (integrată în proiecția filmică)/ Arhiva Documentară RĂDĂCINI (COLLECTING ROOTS)
Baza vizuală a expoziției RADĂCINI se sprijină pe o arhivă extinsă, cadre de artă fotografică alb-negru, elaborată de Alexandru Crișan în perioada 2004–2024. Această colecție documentează selectiv arhitectura vernaculară a caselor și gospodăriilor tradiționale din România, și include cadre realizate atât în context rural, cât și în medii muzeale de referință, precum Complexul Muzeal ASTRA în aer liber – din Dumbrava Sibiului și Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj – Curtișoara.
Arhivă de imagine:
case și gospodării din zona Gorjului și Maramureșului, fotografie pe film, fotografie digitală, Alexandru Crișan, realizată în cadrul Complexului Muzeal ASTRA în aer liber – din Dumbrava Sibiului, Sibiu, 2017-2024;
case și gospodării din zona Gorjului, fotografie pe film, fotografie digitală, Alexandru Crișan, realizată în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare din Gorj – Curtișoara, 2004-2016;
selecție de imagine, fragmente din satul vechi, (scan digital), Kurt Hielscher, RUMANIA, Leipzig, 1933;
selecție de imagine, fragmente din satul vechi, (scan digital), Tache Papahagi, IMAGES D’ETHNOGRAPHIE ROUMAINE, BANAT*OLTENIE,Tome Troisieme. București, 1934.
Artist Bio/CV
Alexandru Crișan
pictor, fotograf, arhitect (n. București, 1978)
Alexandru Crișan explorează domeniul artelor vizuale prin crearea de forme abstracte folosind diverse tehnici în pictură, prin fine art în mediul fotografiei, prin cercetare vizuală pluridisciplinară în arhitectură. Este un artist plurivalent, aflat într-o continuă căutarea a imaginii perfecte, a descoperirii sensurilor și înțelesurilor profunde, validat de cele peste 450 de premii și nominalizări, precum și de colaborările internaționale cu reviste și publicații de profil. În calitate de arhitect și fotograf român este recunoscut și premiat, specializat în fotografia de artă și de arhitectură, un promotor al patrimoniului național și internațional.
Alexandru Crișan este un specialist activ în domeniul artelor vizuale, arhitecturii și educației academice, lector la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București, cercetător în cadrul Asociației Culture Reserve, promovând educația non-formală, explorarea prin mediul vizual, consolidând dialogul între tradiție și inovație. Detalii @ https://alexandru-crisan.com/
PROGRAM / 06.04. – 19.05.2025 / ArtSafari